Мързелива лютеница в крок пот

Тази рецепта я видях преди няколко дни в страничката на Вероника- Ginger Cookies.
Рецептата е за мързелива лютеница във фурна, та се запитах дали немога да я направя още по мързелива:)
 

Преди няколко месеца си купих крок пот. Една приятелка ми го препоръча. Мяташ всичко вътре, пускаш и цял ден си свободен! Поразтърсих се в нета, но не можах да намеря рецепта за лютеница в крок пот, затова се реших на своя глава да се пробвам. Лютеницата стана страхотна и освен времето за приготвянето на зеленчуците и после за бурканите, друго не ми отне време. Няма да отваряш да бъркаш, да гледаш, абе лесна работа:)
Тази рецепта я събрах на два пъти. Моя крок пот е 6 литра. Може да направите рецептата на половина и да печете веднъж. Първата половина я сложих следобяда на 2 степен за 4 часа. Тъй като стана късно, втората половина реших да я пека през нощта за 8 часа на 1 степен.
На сутринта къщата ухаеше на лютеница, а крок пота се беше включил само на притопляне и не беше загоряло.
 
 
Та ето я рецептата:



3 кг червени чушки

2 кг домати

1 кг. патладжан

600 гр. моркови

2-3 глави лук

2/3 ч.ч. Кафява захар

1/3 ч.ч. оцет

3 с.л. сол

1 ч.ч. зехтин

1 глава чесън

1 1/2 връзки магданоз

черен пипер
 
 
Обелете патладжана и го нарежете на едри кубчета. Посолете леко и оставете да се отцеди. Доматите нарежете на едри парчета и също леко посолете. Измийте и почистете чушките, морковите и лука и ги нарежете на парчета. Сложете зеленчуците в голям съд. Поръсете със солта, захарта,чесъна, оцета и зехтина. Объркайте цялата смес и сложете да печете половината от сместа в крок пота на 2 степен за 4 часа. След като зеленчуците са омекнали изключете крок пота и излейте излишната вода от съда да останат само зеленчуците. С помощта на пасатор пасирайте до хомогенна смес. Напълнете в бурканчета, затворете добре и ги сложете в дълбок съд. Залейте ги с вода. Сложете ги да врят за 15- 20 минути, за да се стерилизират. Извадете, обърнете бурканите с капачката надолу и ще имате за зимата вкусна и здравословна лютеница. Втората част от лютеницата я сложих да се пече през нощта на 1 степен за 10 часа. Отделете време да си приготвите тази рецепта! Лютеницата от магазините има добавки и не е толкова здравословна както домашната, която може да консумирате дори и по време на диета! Да ви е сладко!

 
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten