Световната здравна организация заяви в понеделник, че яденето на преработено месо, като колбаси и шунка причинява рак, а непреработеното червено месо може да бъде канцерогенно.
СЗО класифицира преработеното месо като "канцерогенно за човека" на базата на доказателства от стотици проучвания, и го свързва специфично с дебелото черво (колоректален рак).
В доклада е посочено, че яденето на 50 грама преработено месо всеки ден - може да увеличи риска от рак с 18%.
Организацията дефинира преработено месо, както всеки вид месо, осолено, сушено или пушено с цел да се подобри вкуса или да се запази. Преработените меса обикновено съдържат свинско или телешко, но може също така да съдържа и птиче.
СЗО класифицира преработеното месо в същата категория като тютюнопушенето и азбеста, въз основа на връзката им с рака, но подчертава, че не означава, че те са еднакво опасни.
Непреработеното червено месо, като пържола и агнешки джолан е класифицирано като "вероятно канцерогенно".
СЗО заяви, че откритието е важно за общественото здраве, тъй като преработеното месо е с висока широка консумация. Въпреки това, те казват че, червеното месо все още има "хранителна стойност."
Според оценката, цитирана от СЗО, на около 34 000 смъртни случая годишно на рак в световен мащаб могат да бъдат приписани диети, които са с високо съдържание на преработено месо. Това е една малка част от 8,2 милиона смъртни случаи, причинени от рак през 2012 г., според последните данни на СЗО.
Източник: CNN
Geen opmerkingen:
Een reactie posten